LEDOVÉ VÍNO

24.02.2019

Poslední zimní dny jsou tady a my si myslíme, že by byla škoda nenapsat příspěvek o víně, které je pro naše vinařství úplně nejcennější. Navíc už jeho samotný název napovídá o tom , že k jeho výrobě byla zapotřebí právě Paní zima. ❄️🌬🌫

Ledové víno se od ostatních vín liší hlavně sběrem. Jeho barva je téměř zlatá a aroma je podstatně výraznější než u klasických vín.

Hrozny na ledové víno se sbírají při minimální teplotě -7 °C, to znamená později, než při vinobraní, které probíhá v září a říjnu. Důležité je, aby lisování hroznů bylo provedeno v době, kdy jsou hrozny úplně zmrzlé. Z bobulí vylisujeme pouze malé procento kvalitního moštu. Nízká výlisnost je důvodem, proč se ledové víno plní do malých lahví, které jsou znatelně dražší. Výroba vína je zcela unikátní a pro vinaře také hazardní- hrozí odcizení, hniloba a jiné poškození hroznů. Ledové víno má vysokou cukernatost, proto je vhodné jako přípitek na obzvlášť výjimečných situacích. Nedoporučujeme ho pít jako klasické tiché víno. 🍷💛

Na těchto fotkách nám chybí sníh, který by podpořil autentičnost tohoto vína. Na jižní Moravě se ho letos už asi nedočkáme. ⛄️❄️